עבודה כמפעיל מנוף, בין אם צריח נייד או צריח קבוע, היא עבודה מאתגרת ומלאת אחריות. היא דורשת ידע תיאורטי נרחב, מיומנות מעשית גבוהה, ותודעה בטיחותית בלתי מתפשרת.
איך ניתן לקבל את הרישיון ומי מעניק אותו?
לאחר לימודים ותהליך ההתנסות בתנאי שטח, ניתן לגשת למבחן רישוי מטעם משרד העבודה והרווחה. המבחן מורכב משני חלקים עיקריים:
מבחן עיוני: בחינה בכתב הבודקת את הידע התיאורטי של הנבחן.
מבחן מעשי: הדגמת יכולות תפעול המנוף בצורה בטוחה ויעילה.
מה הידע הנדרש לרישיון?
מנופאי צריך להכיר היטב את המנוף שהוא מפעיל, כולל מערכותיו השונות, אופן תפעולן, ותחזוקה נכונה. בנוסף, עליו להיות בעל ידע בעקרונות פיזיקליים כמו כוח, מומנט, איזון וחיכוך, חיונית לתפעול המנוף בצורה בטוחה ויעילה, הבנת מערכות מכניות, כמו מערכת ההרמה ומערכת ההנעה, כמו כן גם ידע בסיסי במערכות חשמל יסייע למנופאי להבין את תפקוד מערכת החשמל של המנוף.
ידע חשוב ביותר למנופאי נמצא בבקיעות בנהלי עבודה בגובה, תקנות בטיחות, תנאי עבודה מיוחדים, מודעות גבוהה לסיכונים הכרוכים בעבודה עם מנוף, והקפדה על כללי בטיחות מחמירים.
איזו הכשרה צריך לקבל הידע והרישיון להפעלת מנוף?
הדרך לקבלת רישיון מנופאי בישראל מתחילה בקורס מקצועי המאושר על ידי משרד העבודה והרווחה. קורסים אלו נערכים על ידי בתי ספר מוסמכים ומקנים ידע תיאורטי ומעשי נרחב. ניתן גם לעבור התמחות לצבירת ניסיון בחברות גדולות לאחר ההכשרה.
חלק עיוני- לימוד תיאורטי של נושאים כמו מכניקה, פיזיקה, חשמל, בטיחות, נהלים ועוד.
חלק מעשי- התנסות מעשית בהפעלת המנוף תחת הדרכה צמודה של מדריך מוסמך.
לאחר סיום הקורס בהצלחה, נדרש המנופאי לצבור ניסיון מעשי של 280 שעות עבודה בהפעלת מנוף תחת פיקוח של מנופאי מוסמך.
הערות לגבי רישיון מנופאי
קיימות דרגות שונות של רישיונות מנופאי, בהתאם לסוג המנוף ולכמות הניסיון של המנופאי (לדוגמא, מנופים למשקלים קלים, מנופים לצורך בנייה ועוד) יש לחדש את רישיון המנופאי כל שנה וחשוב לזכור שמנופאים נדרשים לעבור השתלמויות תקופתיות בנושא בטיחות כדי למנוע תאונות. משרד העבודה עוזר למצוא עבודה במהירות, אך תוכלו גם להיעזר בחברות המציאות השכרת מנופאים ומנופים, חברות שינוע ולוגיסטיקה ועוד.